Less på smattrande skotrar.

J

Johan N

Är det verkligen så skoj med en skoter som tjuter så det ekar mellan fjälltopparna?? Är det värt de fåtal hästkrafter som en trimpipa ger? Det tycker då inte jag. Varför inte köpa en skoter som går tillräckligt från början? Tacka vet jag en vridstark 800, tex en Rave som matar på ordentligt även på lite lägre varv och utan twinpipor och sånt krafs. Sen kan man ju titta på crossbanorna, där är det ju Lynxarna som vinner det mesta och dessutom låter de minst av alla.
Till sist det största problemet, dessa vrålande monster irriterar folk nåt vansinnigt och sånt behöver vi verkligen inte.
Min önskan är skärpta regler för modifieringar som påverkar ljudet negativt.

 
S

Smakpolisen

Ja, förvisso. Men jag undrar vad vi ska göra med Lynxarnas smaklösa dekalsättningar?? Dom om nånting retar ju upp folk!
 
L

LynxLynx

Den som mågon gång hört en gammal trimmad trepip från Penta vråla iväg över sjön vet hur underbart ett rätt utformat trimrör kan låta.
Tyvärr så finns alltid Sturig på Bryggan.
Likadant på vintern med den skillnaden att en gräsklipparjaevel stör mer i ett villaområde.
Men alla har en där, det är skillnaden!
 
J

Johan N

Precis. Men de flesta står ut med grannarnas gräsklippare. Frågan är hur det skulle se ut om några började med trimpipor på klipparna bara för att det skulle LÅTA lite fränare...? Förstår du vart jag vill komma?
 

Dr Stein

Välkänd medlem
1 jan 2000
130
0
6
Jag tycker att man borde undvika trimpipor pga att det retar allmänheten. Jag tycker en standardpipa låter fint den också!

/ Danne
 
L

LynxLynx

Ja, du talar med en som har haft en JAP-stånka (500cc) med kickstart på sin åkklippare.
Hells Yngels on the loose.
Alla hatade den klipparen, jag älskade den!
 
J

jonkevidbron

Det var det bästa som någon skoterförespråkare någonsin har skrivit.
Det är precis detta oljud som har fått mig att stundtals gå i baklås.
En smygande skoter skulle faktiskt mer än halvera olägenheterna
 
L

LynxLynx

Jonke!
Har du glömt att det var spåren i snön som retade dig mest?

 
J

jonkevidbron

Vad som stör mig är följande;
-störande ljud från ONÖDIGA artificiella ljudkällor.
Dit hör snöskotrar, terrängfyrhjulingar mm. Det som inte stör mig är det som handlar om yrkesutövning. T.ex. motorsågar skogstraktorer,timmerbilar, hästpinglor skakelklockor.
Skoterspår som går zigzag och i spiraler som visar att man bara köret runt och lattjat stör mig enort. Ett skoterspår som går från punkt A till punkt B avsatt för att föraren har ett ärende till punkt B tycker jag är helt okej. Ärendet kan t.ex vara något yrkesanknutet men lika väl kan det vara så att man vill göra en utflykt i naturen. Fiske är en alldeles legitim anledning. Skoterlederna är mao en alldeles utmärkt lösning på det som jag ser som problem.
Alla som pådyvlar mig åsikten om att skotern skall förbjudas har fel. Jag hävdar däremot att den fria framfarten i terrängen är något ont. Så här långt har det inte kommit något bärande argument emot detta.
Det är möjligt att mina belackare här i brist på sådana argument måste pådyvla mig åsikter som jag inte har, Dessa kan vara lättare att argumentera mot. På så sätt kan man komma till rätta med sin frustration över att inte hitta något bra att skriva mot det som jag faktiskt anser.
 

polaris

Välkänd medlem
1 jan 2000
130
0
6
Det finns jättemånga störande ljud omkring oss,skulle jag räkna upp alla så skulle det bli en väldigt lång lista.Jag tänker då på för att bemöta dig,alla "bullrande bilar med skidor på takräcket,som ska någonstans för att "bara"åka skidor.Tror inte att jag skulle kunna få dom att tystna,det är helt enkelt så att man får lära sig att leva med dom.Det är säkert samma känsla av frihet som vill upplevas i naturen,som när du åker skidor utan spår.Sen så finns det ju alltid rötägg,som utmärker sig,dom finns överallt på skoter,mc,bil,båt mm.Ska man komma runt sådana problem får man helt enkelt totalförbjuda sådana fordon,vilket du säkert förstår är en ohållbar situation eftersom det är många som lever av turism,försäljning, service osv.Visst skulle det vara skönt om all infrastruktur vore uppbyggd som jag ville,men verkligheten är annan,jag menar att allt kan inte kretsa kring mina behov och önskemål,likväl som för dig.Nej nu ska jag fortsätta att packa för att åka till "fjälls" och avrunda skotersäsongen,fiska och ha det skönt.Fortfarande övertygad att våra vidder räcker till åt alla naturälskare,skidåkare,skoteråkare mm.Men det är klart,vill man ha och söker konfrontation så finner man det,vart man vill.:)
 
L

LynxLynx

Du lille Lutheran, är det så att du känner frid över att höra en motorsåg bara för att den är nödvändig?
Tänk om den personen som sågar just håller på att tälja fram en gubbe för sitt höga nöjes skull?
Är han misshaglig i dina ögon då?
Glöm inte att det är dina åsikter du torgför, inte någon universell sanning som vi "ynkliga" måste få ta del av!
Att vara så allvarlig som du är kan inte vara lätt, det måste vara oerhört hämmande.
Fattar du inte att det drivs vilt med dig?
Varför?
Inte för att du är kontroversiell utan för att du är så fruktansvärt präktig och pretentiös.
För det är väl inte din riktiga familj som lägger sig i när du debatterar?

Vad ska du göra i sommar förresten?
Jag har parkerat Lynxen och har just fettat in kedjan på Kawan, skogen är fin även på sommaren.
 
C

Christert

En skoter låter inte högt pga piporna, det är pga ljuddämparna, jag har feta pipor och tysta stingers i min zrt800 och den låter inte högre än en orginal 800 trippel...
I fort sättningen kan du ju försöka tänka innan du skriver, tack.
 
L

Ljudlös

Om dom skulle komma fram med en skoter som gick lika tyst som en bil så har vi ju kommit till himmelriket tycker jag.
Jag tycker att det är en ren plåga ibland att sätta sig på den där apparaten som för ett sånt himla oväsen att man bör ha hörselkåpor på sig när man kör.
Det borde ju i rimlighetens namn gå att få dom att gå tystare, särskilt dom vattenkylda modellerna.
 
L

LynxLynx

Det är sant, men ljudet blir lite ilsknare men inte mindre skönt.
Jag har åkt runt med stora Chryslermotorer och headers(jänketrimpipor!) och trots stora och effektiva dämpare har jag fått skit för det.
Det är inte vad det låter, det är vad det står för ofta.
Jonke med flera, lär er respektera oss glada dårar som njuter av livet så ska vi vara snälla tillbaka.
Men kallar man folk för marodörer bara för att man själv inte delar deras åsikter är man en inksränkt nolla.
Såna kan man driva med och det gör vi friskt här!
Till sist: Jonkes mamma! Ska su med på en sväng upp te gapskjulet, det tränger på...
 
P

Polaris killer!

Med en trim pipa kan man tappa effekt om man bestyckar fel. Hade en kompis som har en ex 570 som han hade pipa på och den bara surna och han bestyckade och bestyckade men när han tog lås den gick den hårdare med orig. pipan är trimm pipa!
 

Boda

Medlem
1 jan 2000
6
0
1
Borlänge
Det finns skotrar idag som går lika tyst som bilar. Ta t.ex Arctic cats 4-taktare som det sitter en RIKTIG bilmotor i som finns i över 1 miljon bilar! Motorn går lika tyst som en bil. Eller ta Yamaha RX1:eek:rna som det sitter MC-motorer i, låter som en sportig MC. Eller ta Ski-doos 4-taktare med V-twin motor i, låter som en MC touring.
Så tysta maskiner finns det så du borde vara i himmelriket redan.

Det enda ljudet som återstår av en skoter är mattan. Men en matta måste man ha för att överhuvudtaget komma framåt på snö, så det ljudet blir svårt att ta bort.

Sen en sak till. Vi skoteråkare har hjälmar på oss när vi är ute o åker, inte hörselkåpor!!