luftburk

Marcus

Medlem
1 jan 2000
34
0
1
någon där ute som vet hur stor volym man behöver i luft burken på en ZR 600 efi?. kanske man kan vara utan? å köra enbart med lösa filter å låta givaren sitta brevid?!
 

torbjorn

Välkänd medlem
1 jan 2000
2.526
9
38
Sundsvall
På en skoter med insprutning bör man inte ändra luftburken överhuvudtaget.
Insprutningssystemet är ju rätt primitivt, det har ingen möjlighet att mäta luftflödet direkt utan försöker räkna ut det så gott det går med ledning av varvtal, gasspjälläge och lufttemperatur.
Om man gör om (eller tar bort) luftburken så att strömningsmotståndet minskar, så kommer motorn att dra i sig mer luft än vad styrdonet tror vid högt gaspådrag. Resultatet är att den går för magert på fullgas (med kända otrevliga följder, brännhål i kolvar etc).
Volymen i luftburken spelar i sig ingen större roll, det viktiga är som sagt att strömningsmotståndet är lika original-luftburken, samt att motorn får suga i sig kall luft utifrån och inte uppvärmd från motorrummet. Dessutom fungerar luftburken som effektivt skydd mot pudersnö och såna otrevligheter.
 

Marcus

Medlem
1 jan 2000
34
0
1
Så om man delar burken på mitten å använder endast den vänstra ( den del som sitter vid insprutningen) å tar luften bakifrån med ett hemma byggt snö skydd ska de funka??
 

WhiteDog

Välkänd medlem
1 jan 2000
200
0
16
Luleå
Knappast. Har du insprutning så ska du låta luftburken vara som den är för att det ska funka överhuvudtaget. Ingen ide att mixtra där..