Avdragen avdragare

Junne

Medlem
2 jan 2006
30
0
1
Skulle igår lossa primärvariatorn när bulten till avdragaren plötsligt går av,
så nu står jag med en hårt dragen bult i hålet och vet inte vad jag ska göra.
Har provat och värmt och slagit med gummiklubba men inget händer !
Tacksam för tips
 

ilves

Välkänd medlem
7 nov 2006
764
0
16
grispick går nog inte för den drar man in i själva avdragaren som i sin tur vill "svälla ut" när man gängar in den.

hur har den gått av?jäms med variatorn eller finns det nå utstick från själva avdragaren?
finns det nån möjlighet att svetsa på nåt på själva avdragaren?typ en ny mutter eller nåt för det är nog enda chansen att få lös den utan att ha sönder variatorn.
sista alternativet är ju vinkelslip eller dylikt&såga av innerskivan så den släpper från konan tyvärr.
 

MrGreen

Välkänd medlem
1 jan 2000
1.700
0
16
57
Hoting
Den sticker inte ut nånting ,den är av jäms med gängen inne i hålet
Som sagt använd inte en grispick för den spränger bara ut bulten mer, dom har dessutom en otrevlig vana att gå av och då blir det riktigt jobbigt.
Köp en sån här sats dom av lite kvalité brukar kosta mellan 500 å 1000 picks just det här är en Bahco och kostar ~800:- men då är du rustad för det mesta, det finns även vissa järnhandlare säljer dom styckevis.
 

Lassemaja

Ny medlem
2 jan 2006
4
0
1
Boden
Det var ju inte så kul, men din enda räddning är nog att låta svetsa en mutter.
Är den av jäms med så är det inga problem att bygga en liten vårta med svets sen sätta en mutter dit och fortsätta svetsa.
Det finns speciella elektroder för detta ändamål, men det kan vara en bra ide att killen som svetsar vet vad han håller på med.
 

Henrik.E

Välkänd medlem
5 dec 2006
234
0
16
Dalarna
Har du dragit avdragaren så hårt att den gått av borde det ju inte vara långt kvar tills variatorn lossnar. Börja med att plocka av den yttre skivan på variatorn. Sen tar du värmepistolen eller gasen och värmer runt hela konan. till ca 2-300 grader. Då kommer variatorkonan att svälla mer än konan på axeln. Sen tar du ett rejält dorn eller tex en M-14 bult och slår hårt på den trasiga avdragaren med en slägga eller nått liknande (en hammara kommer bara att studsa för den är för lätt). Gummiklubba funkar heller inte bra.
Har själv *****ts med svänghjul och variatorer för många gånger men det brukar alltid lösa sig till slut!
 

jammen600

Välkänd medlem
14 dec 2004
1.395
0
36
Timrå
Ett bra tips är att lägga skotern på sidan och sen fylla hålet med olja innan man drar dit avdragaren så blir det liksom som en hydralisk effekt, sen gäller det att man har exakt rätt avdragare och inte nån som säger att jag tror att den passar. Är man osäker så kan man få hyra en av märkesverkstaden lr köpa rätt avdragare annars kan det bli en dyr historia
som inköp av ny variator sen man skurit sönder den med en rondell.
Detta inlägg hjälpte ju inte dej det var mer för framtida bruk.
 
Last edited:

konan

Välkänd medlem
16 sept 2004
1.294
0
16
I Boden där solen alltid ler
osäker om ja missförstod henrik e men slå för guds skull inte med slägga mot veven ,den sitter ju liksom på motsatta sidan om avragaren som fastnat ,trist om ramlagren dör och man kan rikta en vevaxel med liten hammare så vad kan då en slägga ställatill med.
men värm som henrik beskriver värme picka /gasol
 

Genkoth

Medlem
18 dec 2006
28
0
1
Gällivare
Borrar du hål i bulten hela vägen rätt igenom så brukar spänningen i materialet släppa och den blir lättare att dra ut med typ en sån RIGID bultutdragar sats som MR Green visar. Borra med en vänstergängad borr så finns ju chansen att den kommer ut under borrningen oxå.
 

Henrik.E

Välkänd medlem
5 dec 2006
234
0
16
Dalarna
Självklart ska man inte slå för hårt med en slägga, det kan som sagt skada veven. Brukar inte behövas slå så hårt men en lätt hammare kommer bara att studsa.
 

Junne

Medlem
2 jan 2006
30
0
1
Har provat med att värma och slå med ett dorn på avdragaren men den sitter som f..n !
Ska skaffa en lång borr (eller lyfta ur motorn )och försöka borra genom bulten .
 

Junne

Medlem
2 jan 2006
30
0
1
Har nu provat att borra men kommer bara ca 5mm , började plocka isär den på plats ,men hur sitter korset fast när man fått loss muttern
 

EmilLund

Medlem
30 jan 2007
40
0
1
Uppsala
kommer du åt att slipa ett spår så du får i en mejsel? borra ett hål och slå i en för stor torx-bits. och försök dra loss. i värsta fall grispitt =/ men som sagt så expanderar skruven och kan fastna ännu värre =/ lycka till!