bortkopplade handvärmare?? m800 -12

JonteiÖvik

Aktiv medlem
16 feb 2013
90
0
6
Ö-vik/Jokkmokk
hej,har precis köpt en m800 och märkte sedan att handvärmarna var borta,mätte kablarna på tomgång och fick 14v på både hög och låg,ska det vara så?
och det konstigaste är att det verkar sjunka när man gasar lite,sjunker ner mot 10v.
någon annan som haft liknande problem?
ska man våga köpa nya och bara koppla in?
 

torbjorn

Välkänd medlem
1 jan 2000
2.526
9
38
Sundsvall
Om du mäter med en billig multimeter där växelspänningsområdet bara är gjort för att visa rätt vid nätfrekvens 50/60 Hz så visar den säkert för lite när du ökar varvtalet och därmed frekvensen hos växelspänningen från lysspolen ökar. Dessutom har många enklare multimetrar problem med att kurvformen hos spänningen i ett skoterelsystem inte precis är sinusformad. Ska man få pålitliga mätvärden så bör man ha en påkostad multimeter som mäter s k sant effektivvärde, det brukar alltid stå "True RMS" eller något liknande på såna instrument.

Prova att ohmmäta värmeelementen för att kolla om de är hela, troligen ska resistansen vara några enstaka ohm i var och en av handtagsvärmarna och kanske uppåt 10-20 ohm i tumvärmaren.
Ofta ligger felet inte i själva värmeelementen utan det är kabelbrott någonstans där ledningarna går upp till styret. Om elementen skulle vara seriekopplade räcker det med att ett av dem har avbrott för att båda ska vara kalla.