coolt bygge på dootalk

m0ngoloid

Välkänd medlem
13 aug 2010
5.346
2
38
Norsjö
Läst alla 10 sidor och det verkar kunna bli ett ganska roligt bygge.. Blir dock roligt att se hur det kommer funka i praktiken.
 

A.Holm1

Insane sledder
8 feb 2007
2.670
18
0
Grängesberg
Ja, det var ett fränt projekt.

XP:ns placering av sekundären gör det väldigt enkelt då man kan flytta den rakt in över tunneltaket. Rätt häftigt faktiskt...
Man börjar undra så smått varför Skidoo inte placerat motorn på detta vid från början...?
Känns som det här blir det rätta stället, mitt i chassit.

Skulle dock hellre sett en vanlig framvagn, typ 32-36" eller nåt sånt istället för den breda enkelskidan han planerar att bygga. Han tänkte använda en timbersledskida från deras snowbike-kit.
Xp och även Xm lider av för breda kåpor som gör att dessa trycker ut maskinen från marken/snön vid kraftig lutning.
Även om hans chassi kommer bli smalt känns det som att kåporna ändå kommer ta i med enkelskida fram.
En snowbike är betydligt smalare och även högre så den kan köra i sjuk lutning med enkelskida utan att chassit bromsar.

Blir spännande att se slutresultatet!
 

m0ngoloid

Välkänd medlem
13 aug 2010
5.346
2
38
Norsjö
Aldrig provat köra en skidoo på det sättet, men är det som du säger a.holm så kommer han nog få problem med att kåpor kommer att karva i snön onödigt mycket. Då kan jag hålla med dig om att en 32" framvagn hade varit nog nära hans dröm om hur skotern ska vara.
 

Håkke_B

Moderator
7 dec 2009
1.562
21
38
Piteå
www.facebook.com
Känner igen idén att konvertera en skoter till snowbike.
Intressant att se att fler försöker och Jarkko Kinisjärvi från Luleå försökte detta för ett par år sedan. Han testade många olika setups, både med en och två skidor. Han kom tyvärr fram till slutsatsen att det inte fungerade trots många olika innovativa försök. Skotrar visade sig vara ett mindre bra att utgå ifrån. Effekten var bra men svår att få den att bete sig som en äkta snowbike. Precis som ni påpekat blir maskinen för bred. Jarkkos bygge finns inte längre kvar. Gissar att det slaktades för delarna...
Oavsett konstruktion blir en "skotersnowbike" väldigt lik en snowhawk.
Vissa gillar onekligen snowhawks men blev inte den försäljningssuccé som många hoppats på. En konverterad motorcykel har visat sig funka bättre, trots lägre motoreffekt. Tolkar man försäljningssiffrorna blev snowhawk ingen höjdare.
 

asker

Staff member
Moderator
9 jan 2005
14.084
886
113
Stora Blåsjön
Tyckte i början av tråden var väldigt intressant, innan jag insåg att det skulle vara endast en skida fram, då spelar det ingen roll hur smal man lyckas få maskinen, så kommer den ändå vara för fet.
Men något litet frö har då blivit sått, som man kanske måste skörda lite senare :) dock får det bli efter att "garaget" är klart...