El-fel lynx 5900 ?

lynx 59

Ny medlem
10 mar 2015
2
0
1
Hej.
Var ute i lördags och körde skoter då lampan helt plötsligt sluta fungera sen efter ett tag så vart handtagsvärmarna kok heta och smälte sönder handtagen slog av dom och tänkte inte mer på de.
Sen på söndagen var jag iväg en vända igen och då dog skotern efter kanske 1 mil, åh nu får den inge gnista till stiften.

Någon som varit med om nå liknande eller vet vad som kan ha hänt?
Skotern är en lynx 5900 -97.
 

Spindelapa

Medlem
21 jan 2014
42
0
6
Östersund
Farsan fick exakt samma problem på sin 5-9:a minus att själva skotern dog. Då bytte jag voltregulator och i med nya lampor så var allt grett.
 

tobbe87

Aktiv medlem
26 nov 2013
73
1
8
Pajala
Vanligt fel på 5-9an att voltregulatorn brinner. följd av att lamporna lyser så starkt tills dom brinner och handtagsvärmarna kokar.
 

torbjorn

Välkänd medlem
1 jan 2000
2.526
9
38
Sundsvall
På alla skotrar med växelströmssystem för lyset är det vanligt att regulatorn går sönder pga glapp eller dålig kontakt någonstans i kretsen mellan lysspole, regulator och jord. Regleringen går till så att regulatorn kortsluter lysspolen under en del av varje växelströmsperiod, men om dålig kontakt någonstans gör att kortslutningen inte blir riktigt fullständig så utsätts tyristorn i regulatorn för högre ström än den tål i längden.
Man bör också tänka på att regulatorn blir hårdare belastad än nödvändigt om man kör omkring med trasig eller för svag strålkastarlampa.

På de flesta skotrar brukar det finnas en separat kontakt för ledningarna från lysspolen på statorn till resten av elsystemet, det kan vara bra att lära sig var den sitter så att man lätt kan koppla isär den om det händer konstigheter när man är ute och åker. Då kanske man slipper en del onödiga följdfel sedan regulatorn har gått sönder.

En möjlig förklaring till att det nu inte blir någon gnista skulle kunna vara om lysspolen har brunnit och värmen har ställt till med kortslutning i några kablar till tändsystemet.