Enhetlig ledavgift på tiden

NF

Medlem
1 jan 2000
6
0
1
Härnösand Sverige
Sverige är ett alldeles för "rättvist" land för att det ska gå att införa en avgift utan undantag.

Det är nog inte så svårt att konstruera ett system där man undantar t.ex. maskiner registrerade på företag med verksamhet inom skogsbruk, etc. Alternativ undanta vissa typer av maskiner.

Egentligen tycker jag dock att den skatt vi redan betalar på varje liter bensin (ca 4:87) borde gå till klubbarna för underhåll av leder.

"Det kostar att ligga på topp"
 
V

Vedkalle

Något nytt om smygbeskattningen av våra kära maskiner, även omnämnd som "obligatorisk ledavgift" ?.
 

stigge

Aktiv medlem
1 jan 2000
68
0
6
Arvidsjaur
Enklaste sättet att fördela den föreslagna "Ledavgiften" är väl att man på inbetalningskortet kan kryssa/skriva ner de/dom postnummerområden/orter som man vill att avgiften skall gå, kanske max 2 ställen.
Skall man gå efter antal ledmil per kommun, så blir det väl en faslig administration som snabbt "Äter" upp pengarna.

Vad jag menar, Exempelvis om man bor i en kustkommun och kör skoter halva vintern där, för att sedan på våren ta upp skotern till fjällen.
Då borde man med pennan kunna markera vart man vill pengarna ska gå. Alltså i detta fall hälften/hälften.
Skriver man inget så går pengarna till den kommun som skotern är registrerad i.
Kryssar man i att pengarna bara skall gå till kommunen där man har fjällstugan så skall dom bara gå dit.
Sedan fördelar den kommunala samrådsgruppen (där skoterklubbarna finns representerade) i respektive kommun pengarna bland den kommunens aktuella klubbar (och kanske ev. ledbolag ?).

Givetvis så blir det ju så att en del som bor i Stockholm missar medvetet/omedvetet att kryssa i vart pengarna skall gå. Så en del av pengar går då antagligen även till Danderyd, Djursholm mm. Men för att minimera administrationen så blir det väl ett nödvändigt ont så att säga. Eller kanske att dom behöver pengarna, för dom är ju så fattiga ;-).

Men det finns säkert fler lösningar bland alla skoteråkare där ute !

 

rogereriksson

Välkänd medlem
1 jan 2000
527
0
16
En av de viktigaste punkterna just nu är att ena skotersverige - alla skoterklubbar borde vara representerade i en gemensam "grupp".

Står vi inte enade och samlade med samma förslag så finns nog risken att allt slår emot oss själva och det vill vi inte.

Helt rätt resonerat ovan att vi måste värna om den fria åkningen - annars kommer vi att förlora den helt, detta innebär också att de betalledsystem som man försöker skapa på vissa håll leder till att klubbarna själva skapar ett totalskoterförbud i sitt område !!?? där bara de som betalar har rätt att köra.... Hemska tanke !!

En allmän "ledavgift", lika för alla vore det bästa, vi får naturligtvis inte glömma att kommunerna borde ta ett större ansvar !!
 

Ola1

Rookie sledder
1 jan 2000
16
0
0
Tyvär är det nog så att skotersverige även måste jobba mot div politiska partier som har en miljöagenda på sitt program, och alla beslutsfattare vill vara "politiskt korrekta"

Så jag håller med de ovanstående att en avgift för hela Sverige. Sen kan klubbar/kommuner få ersättning för antalet mil leder de sköter. Och sen gärna ha någon kontrollant som gör stickprov. Dåligt skött= inga pengar.
Sen gäller det bara att lista ut vem som bör/kan administrera det hela!