Film om lavinkunskap för skoteråkare

TyskeNPro

Välkänd medlem
28 jun 2008
462
0
16
Arjeplog
Sv: Fjällresor

Filmen får en verkligen att tänka efter.. Att ligga begravd under snön och inte kunna röra sig vill jag verkligen inte vara med om, hoppas att det inte sker nå olyckor nu kring påsk, Tänk er för!
 

tjabo

Välkänd medlem
1 dec 2008
1.006
0
16
Jämtland
Sv: Fjällresor

Mycket bra film! Får rysningar i kroppen när man tänker på det han berättar i slutet, huvva!


Kanske folk kan slänga upp lite olika tips här på vart man får tag på lavinutrustning, kläder med transcievers samt vart man det finns kurser/utbildningar i lavinkunskap.

Edit: Hoppas det är ok. att jag byter rubrik på inlägget
 
Last edited:

ojlind

Välkänd medlem
29 jan 2010
632
0
16
52
Sa Svartbyn
Det är ok, i alla fall för mig. Går det att "tagga" ämnet så den inte försvinner i mängden nya inlägg? Kan ju vara viktig info för den som skall åka lite extrem:)
 

speedo_4

Välkänd medlem
25 mar 2008
2.083
3
38
35
Fåker
Ich asså. Kände riktigt hur det sög hemskt i magen när lavinerna gick och nån blev begravd. Känns som att en utbildning sändare/mottagare blir en investering i sommar. Även om jag själv inte är en klättrare så kan det aldrig vara fel att ha utrustningen.
 

Lynxfun

Välkänd medlem
2 feb 2009
2.926
2
36
Norrbotten
Synnerligen tänkvärt med de snömängder som finns just nu i t ex Kiruna och Arjeplogsfjällen.

Självklar utrustning vilken alltid är med är ju spade, lavinsond, vindsäck samt ett minikitt med nödproviant för ett dygn, ligger alltid i skotern även för kortare turer "hemikring".
Då man håller sig från lavinfarliga områden så behövs inte ännu en lavinsändare, dessutom pågår försök med lokalisering via mobiltelefon vilket de allra flesta av oss har i fickan, ofta även till fjälls utan täckning, sökningen sägs gå att få funktion på i alla fall
Finns faktiskt de som varit tvungna att bivackera på någon sjö (bodensarna vet var sörbyträsket ligger) en bit hemifrån då allt varit vitt och de inte kunnat orientera sig.

En annan tänkvärd sak, lavinen som gick vid de årliga "shout out" man kör i Revelstokes "Tug Hill", detta hände för några dagar sedan

http://www.globalsaskatoon.com/world/story.html?id=2682042

2 döda, 30 skadade om inte fler samt många maskiner som vart kaffeved, kolla runt lite på bilderna så får man respekt för berget, vi är där på bergets villkor, inte tvärtom!
'
Vad gjorde de, jo så enkelt att de stod nedanför berget och tittade på när snön släppte och städade lite, alra värsta stället att vara på är därnere där snön t ex slår fast mot trädgränsen, åtskilliga hundra ton av månlandsskap.

Fruntansvärt, och det händer när man minst anar det, det som överraskar en när man ser en lavin är hur tyst det är innan lavinen slår i botten, man tittat, registrerar men ändå vill inte hjärnan tro att "bergssidan lossnat" förrän man hör det slå i isen nedanför.
Har själv sett det på ca 1 km, effekten när lavinen slog i isen var ungefär som om man står på en mindre bor när en lastbil passerar, man får en liten kyss genom benen.

Conclusionen väl skrivet på Dootalk http://www.dootalk.com/forums/index.php?showtopic=387747&hl=Avalanche
"I can assure you that mountian riding is safe IF done properly, with the right people and with the right frame of mind. Unfortunately TOOO many get involve in TESTOSTERONE contest and loss respect of the enviroment there in.
The B.I.S. should of never takin place, anyone with any backcountry experience and less testosterone would of recognized the problem here. I was guiding the annual Revy Dootalk ride this weekend and i changed the original planned ride because of the conditions we are experiencing. We can all enjoy the backcountry....if we use are heads. "


Om det är någon Moderator som kan "embedda" eller vad det nu heter finns en del filmlänkar från tragedien som visar rätt allvarliga bilder
 
Last edited:

tjabo

Välkänd medlem
1 dec 2008
1.006
0
16
Jämtland
Klistrar tråden, fyll på med info, folk kan slänga upp lite olika tips här på vart man får tag på lavinutrustning, kläder med transcievers samt vart man det finns kurser/utbildningar i lavinkunskap m.m.

Säkerheten kring skoteråkningen måste lyftas fram för att förhindra fler tragiska olyckor.
 
4

426H

Här är en bra film som visar hur man söker med transciever och sond (en skoterklubb i Golden, BC har fixat iordning ett övningsområde med 6 fasta transcievers på sändning som man kan söka efter):
[video=youtube;RwVfAwrfHRo]http://www.youtube.com/watch?v=RwVfAwrfHRo&feature=player_embedded[/video]
 

Lynxfun

Välkänd medlem
2 feb 2009
2.926
2
36
Norrbotten
Lärorikt!!! Skulle ha en i sverige för övning!
Det ligger nog i "pipelinen" via Nationella skoterrådet vilka tagit fram filmen som TOBE o Åtgård Killarna gjort, planen är att det även i Sverige ska finnas möjlighet till awareness och utbildning både för avancerade användare och vanliga som kanske bara behöver 4 timmar informativ upplysning.

Någonting att driva "in memorian" av Sten Lindgren i Tärna som handgripligen i många år verkar för detta på ett berömvärt sätt.

Egentligen finns det redan utbildningar vilka kan anpassas till snöskoteråkarna, bara ta de för avancerade skidåkare och göra om dem lite.

I nordamerika pågår samma diskussioner, då de har fler avancerade och seriösa åkare så har det där börjat växa fram olika utbildningar mm, t ex http://www.alpinesafety.org/index.php och det finns många fler exempel.

Är själv övertygad om att detta kommer med stormsteg, den seriösa avancerade körningen (vilket borde vara den enda ) kommer dessutom få ett lyft ju fler tjejer/kvinnor vi får in i sporten, vi kommer säkert att se förebilder här i Sverige typ Emelie Mooreshead mfl, vem blir först?, för nog finns det duktiga tjejer redan va?
http://www.sledbetties.com/
http://www.brandyfloyd.com/sbfilming.htm
http://www.emiliemoreshead.com/
 

Predator

Välkänd medlem
30 okt 2007
208
0
16
Luleå
Mycket bra att väcka ämnet. Är både skoteråkare och alpin åkare och det finns en helt annan medvetenhet och utbud av kurser för alpin åkning. Tänk och utrustning är ju det samma så det borde inte vara några problem att föra över kunskaperna till skoteråkningen.

Lite tips.

Kurser:
http://www.svenskaturistforeningen.se/sv/upptack/Omraden/Lappland/Fjallstationer/STF-Abisko-Turiststation/Se--Gora/Aktiviteter-och-kurser2/Lavin-Grund/

http://stilsportcenter.se/frilufts/varen-2010/lavinforelasning/


Utrustning:
http://www.outdoorstore.se/?gclid=CInQ--iD5aACFdQsDgodozZvGw

Sen så har dom flesta välsorterade sport och frilufts butiker utbud på lavinutrustning om inte på hylla så kan dom ta hem. Dom kan nog också hjälpa med vilka som kan ha utbildning lokalt.

Det viktiga är ju inte bara att skaffa utrustning utan man måste också veta hur man ska använda den.
 
B

Buktholmen

Den där filmen fick vi i 9:an se på en Fjällvettsdag, där vi lärde oss om sådant, att lyssna efter Pieps (stavning?), väldigt lärorikt!
En kompis använde denna kunskap när hans kompis bröt benet på en skotertur.
 

Splux

Välkänd medlem
22 maj 2010
122
0
6
Orsa
Jag måste bara påpeka att det var j*vligt konstigt att de INTE visade denna film under skoterförarbevisutbildningen.. De visade en massa mysko filmer, men inte denna som var f*n så mycket intressantare.
 

_n0rdin

Medlem
17 nov 2010
43
0
8
Långsele,Västernorrland
Jag måste bara påpeka att det var j*vligt konstigt att de INTE visade denna film under skoterförarbevisutbildningen.. De visade en massa mysko filmer, men inte denna som var f*n så mycket intressantare.
Måste faktiskt hålla med, när jag tog skoterkortet så fick vi se en film om å köra alkoholpåverkad, visst det är viktigt å bra å pränta in i skallen, men det känns som att detta berör mer faktiskt, jag skulle aldrig någonsin köra påverkad, någonsin!, men detta kan man ju råka ut för bara oturen är framme!.
 

Lynxfun

Välkänd medlem
2 feb 2009
2.926
2
36
Norrbotten
http://s282.photobucket.com/albums/kk276/MRJ1961/?action=view&current=mobile.mp4

Se ovanstående länk, redan ca 2,30 in i filmen börjar varningstecknen synas men föraren fortsätter till dess han kommer till brottet vid ca 3,15

Ser annars inte ut att vara särskilt extrem klättring och vanligaste lutningen där det kan gå laviner är 35-45 grader, ok, puristerna säger 30-45 grader , hursomhelst kan det lätt gå illa om man inte ser upp.

Spade, lavinsond och ev tranciever är väl alltid med?