GPS

Larsson

Välkänd medlem
1 jan 2000
402
0
16
57
Sandviken
Tänkte höra med er som åker ofta i mörker eller långa fjällturer i dåligt väder.
Använder ni GPS?,Vilken sort isåfall?
Vet just inget om hur dom funkar men jag antar att man kan lägga in turen efter kartan före eller.........
Rekomendera gärna nån modell.
 

jonas1

Semi PRO sledder
1 jan 2000
59
0
0
rinab.nu och skoterbutiken.se har en del och ja man kan lägga in turen efter kartan med hjälp av en kabel till datorn
 

henkew

Välkänd medlem
31 dec 1999
1.630
0
16
44
Bredbyn
www.henkew.com
Det finns ju GPS:er som kan visa karta på displayen också, dom kostar lite mer men har man råd så är det ju klart häftigare!
Jag är inte så hajj på sånt här att jag kan rekomendera någon modell men se till att du får med data-kabel och program till datorn om du tänkt lägga upp rutten hemma, det är inte alltid det ingår...

Själv har jag nyss införskaffat en handdator(Palm Vx)-GPS-kombination, det finns kanske inte så många prylbögar här men om någon har några tips på vad man ska köra med för program i palm:en så skriv gärna en rad!
 
T

Tore

Garmin eTrex Vista. Funkar mycket bra. Har monterat fäste og 12v anslutning.
 

rydde

Välkänd medlem
1 jan 2000
425
5
18
47
Luleå
Hörni boys and girls, jag har också funderat på att mounta upp en GPS på min skotran, men jag undrar hur väl GPS-enheterna klarar sig i 20-35 minusgrader? Tänkte på batteritiden och LCD(?) skärmarnas funktion. Nån som har erfarenhet/tips/ideer?
 
J

Japp

Det ni säger är en väldigt bra säkerhetsåtgärd att använda vid fall som detta.

Men viktigast, hör ni eller ser att det blåser mycket på topparna vid fjällen, åk inte upp om det inte är ett rejält måste, och ifall detta görs meddela eran rutt med skoter till fjällräddningen ifall att.

Det som känns som en lätt bris mellan fjällen kan vara stor storm och när man väl hamnar där, kan de vara svårt nog att bara vända och köra tillbaka.


 

Larsson

Välkänd medlem
1 jan 2000
402
0
16
57
Sandviken
Jo,vi funderar på en riktig långkörare med övernattningar i raststugor & naturligtvis försöker man undvika dåligt väder & mörker.
Men av erfarenhet så kan det ju vara förbannat svårt att hitta även i bra väder p.g.a dåligt eller inte alls skyltat,särskilt om man aldrig kört där tidigare.Som sagt vi var med om just som du säger med vädret,såg knappt skidspetsen LÄSKIGT!!!
 
G

GE

http://www.fugawi.com/indexcom.html

Ser ut som dom kan köra på Palm. Har inte kört det själv.
 
D

dajd

Jag kör en garmin 45 men den blir seg när det är kallt ute, så jag monterade en tumvärmare på baksidan av hållaren det blev kanon.
Jag har även monterat in ett batteri i skotern fär att klara batterierna,när det är kallt så halveras livslängden.
 

Kjell

Medlem
1 jan 2000
10
0
1
Tumvärmaren var en bra idé, den kan ju kopplas in på samma switch som den vanliga tumvärmaren...
För GPS:ar, program och tillbehör, gå till clover.se och titta, där finns länkar vidare också. :)
 

roger1

Rookie sledder
1 jan 2000
12
0
0
Personligen så tycker jag det här att montera GPSen på skotern känns aningen onödvändigt, det är likt förbaskat nästan omöjligt å sitta å läsa GPSen samtidigt som man kör skoter. Bättre är då att ha GPSen i fickan där den är bättre skyddad mot både snörök, stötar och kyla. Annars är ju ideen at ha med sig GPS en jävligt bra idé. Synd att det inte finns några färdiga kartor för GPS där även skoterlederna finns inritade.
 
N

Nalle

Jag har kört med en Garmin 12 XL i 5-6 år och utifrån fjällkartorna kan du manuellt plocka in waypoint, latitud & longitud. Köpte Sverigekartan med Kartex vilket gör att du kan markera och plocka in rutterna grovt med sjöar, fäbovallar etc. Har kört med 12 v anslutning vid -25 utan problem.

Nyare GPS med färdiga kartor gör det naturligtvis ännu enklare och du kan ändå lägga in waypoints manuellt, vid passering eller utifrån andra kartor.
 

mickE

Välkänd medlem
1 jan 2000
704
0
16
Roger:

Grejen med GPS är ju faktiskt att man ska kunna se den.... speciellt om man har karta på den. Då kommer den ju inte till sin rätt om den ligger i fickan.

Så mitt tips: Montera den på skotern! MED 12V försörjning från skotern.
// Micke
 
O

oeg

GPS info finnes på:

http://www.utsidan.se/vb_forum/forumdisplay.php?forumid=37

eller

http://www.gps.no/forum/


 
Det finns ett program som heter arcpad. tror det bygger på arcview gis. Har haft det på jobbets handatorer(sveaskog). Det går att programera det så att den passar de mesta ändamålen. För att få tag i det bör du nog prata med någon firma som specialiserat sej på gis. De kan nog hjälpa dej bättre..
 
1

180 grader

Har en Garmin Vista på trampcykeln, Garmin 176C i bilen och en GPS mottagare från Clas Ohlsson kopplad till USB´n på en Laptop som kör Fugawi i båten. Hittade ingenstans tidigare men nu går det bra!:+
 

snodddas

Välkänd medlem
23 jan 2010
1.846
4
16
Lappland
Sv: RE: GPS

Har haft Garmin 60csx i flera år nu har jag Oregon 400 monterad på skotern du kör ju den ikopplad med ciggkabel på skotern den har aldrig gnällt för det har varit kallt jag har den alltid monterad sitter ute på skotern under veckorna jag jobbar sen när den blir helg bara starta.