H4 till framlyset brinner upp :(

timber__ab

Välkänd medlem
1 jan 2000
110
0
6
Har en JAG 340 -87 som fram lampan började lysa som bara den sen var den trasig, tog loss lampan för kontroll den hade fått sig en blåsa på själva glaset,
bytt till ny men hände samma sak igen :(
Kan det vara spänningsregulatorn som felar? hur kolla den? går det att koppla ur den och köra ändå?
 

timber__ab

Välkänd medlem
1 jan 2000
110
0
6
Okej hoppas det då är det felet :)
Någon som vet om det är separata bak och bromsljuslampor?
Har bara bromsljus nu
 

torbjorn

Välkänd medlem
1 jan 2000
2.526
9
38
Sundsvall
Även om det är gemensam lampa för bak- och bromsljus så är det i så fall en tvåtrådslampa, så bakljus- och bromsljusfunktionen kan gå sönder var för sig.

Det är svårt att mäta spänningen i ett skoterelsystem för växelspänning med billiga multimetrar som man kan tänkas ha hemma. Pga regulatorns funktion blir det ingen snygg sinuskurva utan en ganska sönderhackad spänning, som ett enkelt mätinstrument inte visar korrekt. Dyra digitalmultimetrar med s k True RMS-funktion klarar av att mäta rätt.
Ett annat sätt är att ta två exakt likadana 24 V glödlampor, koppla in den ena i skoterns elsystem och koppla den andra till en reglerbar likspänning. Ställ in likspänningen så att båda lamporna lyser lika starkt, med samma färgtemperatur osv, och mät sedan likspänningen.

Om regulatorn går sönder flera gånger på samma skoter så beror det ofta på att antingen den eller lysspolen på tändplattan är dåligt jordad. Det kan också vara frågan om någon dålig jordning mellan motor och chassi eller kabelhärva.
Man bör tänka på att de där regulatorerna, trots att de är ingjutna och ser tåliga ut, är känsliga för slag och stötar. Det sitter nämligen en liten glödlampa ingjuten i dem, den används som spänningsberoende motstånd, och den brukar gå sönder om man t ex tappar regulatorn i golvet.
 

timber__ab

Välkänd medlem
1 jan 2000
110
0
6
Jag kan inte köra mer innan jag bytt regulatorn? tänker om kabelssystemet kan ta skada brinna sönder?
 

torbjorn

Välkänd medlem
1 jan 2000
2.526
9
38
Sundsvall
Nej, ingen risk. Lysspolen kan inte ge mer ström ifrån sig än vad lamporna drar under normal drift, vid kortslutning så sjunker faktiskt strömmen! Regulatorn fungerar för övrigt på så sätt att den kortsluter spolen under en del av varje växelströmsperiod, om spänningen hotar att bli för hög.