läcker kylar vätska. hmm

mesijah

Aktiv medlem
1 jan 2000
50
0
1
umeå sverige
det läcker kylarvätska nånstans. har en edge x 700 -02. jag märkte att det var en slangklämma som inte var åtskruvad alls idag när ja kikade på skotern. så ja skruvade åt den. å sen fylde ja upp behållaren..men ja fyllde lite för mycke fyllede kansek 5cl för mycke. körde ett tag så den blev riktigt varm å så. då märkte ja att det droppade vätska från baljan ändå. å jag hittar inet vatten nånstans på nån annan slang å inte på den slangen ja skruvade åt. å i behållaren med vätska hade det sjunkit 1 dl vätska. vad kan felet va? kan det vara så att den har tryckt ut allt det där i övertrycksslangen där? finns det nått ställe elr nått med pumpen som kan va fel? nått vanligt fel aksnek? hjölp gärna.
mesijah
 

WhiteDog

Välkänd medlem
1 jan 2000
200
0
16
Luleå
[Uppdaterat: Senast editerat den 04-Mar-04 kl 10:41 AM (CET)]Har du lufta kylsystemet? Kan behövas luftas flera ggr innan all luft är borta ur systemet.
 

torbjorn

Välkänd medlem
1 jan 2000
2.526
9
38
Sundsvall
Kolla om det finns några luftnipplar/pluggar någonstans. Oftast på höga punkter i kylsystemet, termostathuset t ex.
Om "kylarlocket" sitter på en hög punkt, där också slangen till expansionskärlet är ansluten, så kan man se den som en slags luftnippel också.

Varmkör motorn så att termostaten säkert har öppnat, och se till att det finns kylvätska i expansionskärlet.
Öppna luftnipplarna litegrann och se så att det rinner ut kylvätska (alltså inte luft eller bubblor).

Om du får in luft i kylsystemet upprepade gånger kan det bero på dålig packning i kylarlocket så att det sugs in luft där varje gång motorn kallnar. En del gummimaterial blir antingen bakelitaktiga eller mjuka och svampiga med tiden.
 

WhiteDog

Välkänd medlem
1 jan 2000
200
0
16
Luleå
I instruktionsboken så står det tydligt hur man gör på din maskin. Har du ej sån så köp en sån eller ännu bättre en verkstadshandbok om det nu finns att köpa än till din maskin.
 

torbjorn

Välkänd medlem
1 jan 2000
2.526
9
38
Sundsvall
Om det kommer in luft varje gång motorn kallnar så kan resultatet sen bli att den trycker ur sig vatten vid varje varmkörning.
 

mesijah

Aktiv medlem
1 jan 2000
50
0
1
umeå sverige
okej. men ja ska ta och kolla upp det där. lär väl återkomma med resultat. tack så mycke för all hjälp.
ska bara berätta vad dom sa på polaris verkstaden. dom sa att dom var tvugna att lyfta motorn å byta nån slang å det skulle kosta 2000 spänn plus en ny kyl slang som ja inte vet pris på.

mesijah
 

Fast

Aktiv medlem
1 jan 2000
92
0
6
Provtryck kylsystemet och se så att det inte bara är kylarlocket som läker.
Ibland kan det räcka med att nypa ihop vingarna på locket så att det sluter tätt.
Locket ska klara 0.9 bar.
Om du sätter tryck i systemet så finner du kanse ett eventuellt läkage själv.