Lättaste åtgärderna för bättre lössnö egenskaper?

rasmusb

Välkänd medlem
5 nov 2009
193
1
18
Börjelslandet
Har en X-trim 600 2008.
Nerdrevad 3 kugg. Hårdare primärfjäder.

Tycker den är lite under förväntan i lössnö... :wondering:

Vad är de lättaste man kan göra för att få bättre lössnö egenskaper?

I turordning?

Matta, skidor, fjädringsinställning..
Lurar lite på en 44:as matta...
Vad är värt att göra?
Eller ska man byta skoter?
Någon med erfarenhet av denna modell? :blink1:
 

.Strand.

Välkänd medlem
10 sept 2004
2.194
0
36
Rosvik
Lynx har väl aldrig varit känt för att vara bra i lössnön, pga av deras boggi? Så är du en lössnösurfare på heltid så byt maskin.. Annar skulle jag satsa på ett mattbyte, antar du har under 40mm då du funderar på en 44mm? 44mm är det minska man kan ha.. :)
 

rasmusb

Välkänd medlem
5 nov 2009
193
1
18
Börjelslandet
jo men gillar ju att köra långa led turer också..
Men blev lite less förra vintern, när man nästan blev av hängd i pudret av en gammal skidoo 583:a eller vad dom nu heter...

Men det tar lite emot att byta bort skotern, kanon skoter i övrigt..
Då kanske de är någon som vet om 44:as matta passar rakt av,, inte tar i någonstans?

Skidor måste man ju typ byta.. Dom tvärställer ju sig i lössnö.
 

.Strand.

Välkänd medlem
10 sept 2004
2.194
0
36
Rosvik
Xtrim är väl hybridmodellen?? Vad har du för kamhöjd idag? Utan att veta tycker jag iaf att en 44mm borde rymmas, annars får dom skämmas. För som sagt, mindre går inte köra med..
 

bcool

Välkänd medlem
20 mar 2008
5.277
5
38
Luleå
Det stora "felet" är den branta attackvinkeln på PPS-boggien. Du får byta matta hur mycket du vill, den kommer ändå ta sig fram märkbart sämre än en tex Ski-Doo med samma matta. Tyvärr.

Om du huvudsakligen kör puder, så får du nog byta maskin...
 

bcool

Välkänd medlem
20 mar 2008
5.277
5
38
Luleå
Jodå, bättre blir det ju såklart, men det blir aldrig en lössnöboggie av PPS.
 

Skotertoken

Välkänd medlem
12 jan 2007
2.180
0
36
Arvidsjaur
Bara en sak, attackvinkeln är bara en nackdel vid start och krypkörning. För vid riktig lek så har du oftast en hel del snö som dras runt och skidorna en bit upp vilket gör att du har ändå ingen attackvinkel att prata om. Nog går det att få en PPS att gå hyffsat i lössnö. Men krypegenskaperna kommer du aldrig att få, däremot är det en av de roligaste lössnöbus boggisarna man kan ha! (tro mig, jag har själv haft en som gick HUR BRA SOM HELST i snö)
 

T.N.T.

Välkänd medlem
26 feb 2009
3.144
5
36
Gänsen mellan Falun å Borlänge
Börja med att släppa balataremmen så mycket de går utan att framdämparen går i ändläge=fullt utfjädrad(mycket viktigt), sedan spänner du på fjädern på främre dämparen utan att du får alldeles för dålig styrning på led dvs. Kopplingsblocken ska du ha på 1:an, detta ihop gör att boggien går ner i framkant och atackvinkelns mattlängd från drivaxel till att mattan tar i marken minskas, dvs. mer matta i backen (du ser detta när du gör justeringen på plant underlag). Detta gör en hel del skillnad mot originalinst. utan att kosta pengar, sen som skrivet tidigare är pps-boggien ingen lössnöboggie så klockrent blir de aldrig.
Nästa steg är helt klart 44 matta...
 
Last edited:

rasmusb

Välkänd medlem
5 nov 2009
193
1
18
Börjelslandet
Börja med att släppa balataremmen så mycket de går utan att framdämparen går i ändläge=fullt utfjädrad(mycket viktigt), sedan spänner du på fjädern på främre dämparen utan att du får alldeles för dålig styrning på led dvs. Kopplingsblocken ska du ha på 1:an, detta ihop gör att boggien går ner i framkant och atackvinkeln minskas. Detta gör en hel del skillnad mot originalinst. utan att kosta pengar, sen som skrivet tidigare är pps-boggien ingen lössnöboggie så klockrent blir de aldrig.
Nästa steg är helt klart 44 matta...
De där lät ju kanon, får testa med det!

Slp skidor satte jag på förra skotern, de blev grym skillnad...
Får se om man dunkar dit en 44 :as matta och slp skidor.

Känns som att skotern har potential att vara en riktigt bra hybrid, funkar ju grymt på led. Men man vill ju kunna ha kul i snön å!
 

andhag

Välkänd medlem
27 dec 2009
1.149
24
38
inte för att jag är nån expert direkt men om du släpper på remmen så lyfter skidorna lättare vilket gör att de kommer upp ur snön
 
Reactions: Elias_jämtland

LynxtuktarN

Välkänd medlem
11 jan 2011
1.124
4
16
Obbola
Öhhhh va? Nej om du förlänger balatan så går ju boggien ner i framkant vilket gör den mer vågrät mot backen! Detta resulterar i att du även får mer skidres jaaa.
Om du förlänger balatan så lägger sig boggien plattare mot backen ja och boggien går ner i framkant ja, men då får du som A.holm säger en sämre attackvinkel! och en brant attackvinkel vill du int ha i lössnö

Men om du istället spänner balatan så "dras" ju främre delen av boggien upp en bit och då blir attackvinkeln flackare det vill säga attackvinkeln förbättras då!
 
Last edited: