Malmens väg

Larsson

Välkänd medlem
1 jan 2000
402
0
16
57
Sandviken
Sitter & funderar på att åka Malmens väg från Råneå till Gällivare & sen vidare upp till Kiruna.
Tänkte isåfall i början av April.
Hur är det, är det skapligt att hitta ?
Finns det raststugor som går att övernatta i ?
Är det en chansning med snön efter kusten i början av April ?

Snälla hör av er med lite tips som kan göra att det blir så där bra som man önskar när man sitter & visar skoterkorten från förra vintern för en totalt ointresserad svärmor på midsommarafton. :confused:
 

antic

Välkänd medlem
1 jan 2000
616
0
16
Luleå Sverige
norrland.legonet.org
I början av april är det nog en ganska riskabel chansning med snön vid kusten faktiskt. Vi brukar ställa undan skotrarna ungefär då. Inga som helst problem att hitta efter malmens väg till gällivare åtminstone.
 

Mikael_N

Välkänd medlem
12 aug 2004
4.403
4
38
55
Kalix, Sweden
www.kartman.se
Det finns raststugor efter leden om man inte vill köra till Gällivare på en dag.
I maklig takt med något mat-stopp så tar Råneå-Gällivare 4-5 timmar.
Endel stugor, ex. Spiken, måste man boka innan.

Dock så finns det STOR risk att det kan vara lite blött / dåliga isar om man väntar för länge, samt att endel vattendrag kan också ha öppnat sig så man får se upp lite grann. Sedan så kan leden i övrigt vara ganska sönderkörd (om den alls är körbar). Om ni har möjlighet, kör isf i slutet av Mars.
 
E

Ej medlem/Inloggad

de är i alla fall en riktigt rolig led som är rätt varierande. men då beror de ju på om du har tur att den just är pistad eller om den är sönderkörd..

finns bra med tankplatser för dom törstiga maskinerna och om man inte är helt "ny börjare" så kör man dit på en dag med lite träningsvärk dagen efter ;)

men se till att hålla er på rätt sida av spåret.....
nog för att den är rätt bred men vissa har en tendens till att köra lite på alla kanter å håll.
gäller även i allamänt het på lederna...

men de förstår ju alla kloka :)

trevlig skotersesong på er alla!
 

Mikael_N

Välkänd medlem
12 aug 2004
4.403
4
38
55
Kalix, Sweden
www.kartman.se
Malmens väg är skoj första gången, men sen brukar den inte vara så skoj längre. Oftast beror det iofs på att den har lätt för att bli sönderkörd på sträckan Råneå-Gunnarsbyn samt Nattavaara-Gällivare.

Förra året så körde jag och brorsan Kalix-Gällivare-Kalix på en dag och DÅ kände man av det dagen efter, drygt 50 mil med mycket dålig led Råneå-Gunnarsbyn.
 

karlake

Medlem
1 jan 2000
38
0
1
Lulä
Håller med Mikael_N om första sträckan som kan vara lite dålig men annars brukar det vara riktigt bra leder. Vänta bara inte alltför långt fram på våren, det går fort när det väl börjar tina och bli riktigt dåligt.

Boende i Spiken rekommenderas, passa också på att bada den vedeldade bastun med tillhörande dopp i isvak eller rulla i djupsnön. Spiken/Furudal drivs av
Arctic Nature Products
För info o bokning:
0924 - 22118 el 010 - 6786746

Kika in här så kan du läsa en liten berättelse från en tur på Malmens väg som vi gjorde för några år sedan: : http://www.fyrklovern.home.se
 

Larsson

Välkänd medlem
1 jan 2000
402
0
16
57
Sandviken
Okej,lite mera kött på benen då,men fortsätt att komma med tips.
Tänkte om vädret tillåter köra Råneå-Kiruna samma dag,sen andra dan en sväng mot Kebenekajse ,Torne träsk & ev.sugen att kolla ishotellet,det är väl i Jukkasjärvi??? :confused:

Och när man isåfall för första gången på 38 år väl är i Malmberget vill man ju passa på & kolla farfars & farsans hemtrakter där.
Tyvärr så flyttade farsan därifrån(suck,man hade kunnat vara född & bott där istället) :mad:

Men va sjutton,ge mej ett jobb,vi flyttar gärna från det här slasket!! :rolleyes:
 

Mikael_N

Välkänd medlem
12 aug 2004
4.403
4
38
55
Kalix, Sweden
www.kartman.se
Yups, ishotellet är i Jukkasjärvi, ganska nära Kiruna. Råneå-Kiruna skall gå ganska bra på en dag såvida inte leden (vädret påverkar inte så mycket) är i alltför taskigt skick.
 

Larsson

Välkänd medlem
1 jan 2000
402
0
16
57
Sandviken
Ok,idag bestämde vi Tors.morron v.11 från Råneå (troligtvis är bäst att tillägga)
Kommer i.s.f dit Ons.kväll,men var kan man övernatta billigt där,(har sökt på nätet)& var kan man ställa bil & släp säkert några dar?

Annars så blir det en vecka i Grövelsjön & en i Lofsdalen,
men då blir det väl mest korvgrillningsturer med ungarna så därför vill man passa på & sträcka ut lite innan man åker hem & ställer in för i år.

Tänkte också passa på & höra om det finns några här som har lust att hänga på,hela svängen eller bara delar.
 

Mikael_N

Välkänd medlem
12 aug 2004
4.403
4
38
55
Kalix, Sweden
www.kartman.se
Torsdag är ett mycket bra val, då är leden oftast nypistad innan den kommande helgen. Var man kan ställa släp/bil vet jag inte, men det finns säkert nån Råneå-bo som kan svara på detta.
Ni får säkert en trevlig resa, hade det inte vart för att jag körde den tur-retur på en dag förra året samt givetvis att vi har en kotte påväg vid den tidpunkten så hade jag säkerligen hängt med.
 
Last edited:

ockelbo8000

Välkänd medlem
1 jan 2000
718
0
16
37
Södra Prästholm, Råneå
svårt att säga nått bra ställe att ställa bilen på, det bästa vore ju om du kände nån privatperson som du kunde ställa bilen hos. hadde vi haft mer utrymme på våran bilplan hadde du gärna fått parkera hos mig, men farsan blir väll inte så happy om ja lovar okänt folk å parkera sina grejer på våran gård :rolleyes:
 

karlake

Medlem
1 jan 2000
38
0
1
Lulä
Larsson skrev:
men var kan man övernatta billigt där,(har sökt på nätet)& var kan man ställa bil & släp säkert några dar?
OK-macken i Råneå har en bra parkering. Törs dock inte säga om den den står säkert där. Malmensväg-leden går i alla fall förbi macken så du är lätt iväg på en gång. Om du vill kan du ställa grejorna hos mig i Luleå och köra härifrån med skotern, det borde inte vara några problem, jag har gott om plats för bilar och släpvagnar. Du kan köra direkt till Råneå härifrån antingen på havet eller via diverse skoterleder. Skicka ett PM så kommer vi överens :)