Nytro går varm..!!!!

Mhjax

Välkänd medlem
27 mar 2005
630
0
16
Sitter i fjällen med en bekant som har en Nytro Rtx 2009, som har en jävla förmåga att gå varm, lampan lyser direkt hastigheten sjuker.
Det finns såklart kylväteka även isrivare men lika fan går den varm.
Sitter trailtank på.
Några idéer?
Termostaten?
Tempgivare?
 

torbjorn

Välkänd medlem
1 jan 2000
2.526
9
38
Sundsvall
Börja med att kolla om motorn och kylvattnet verkligen blir onormalt varma, så det inte bara är frågan om att tempmätaren visar fel. Har man en digital stektermometer brukar det vara lätt gjort att kila fast dess givare någonstans vid termostathuset och se vad den visar.

Kolla om alla kylarslangar blir varma eller inte. Om vattnet som kommer tillbaks från kylarna är kallt fastän motorn går varm så kan man misstänka att flödet inte räcker till, t ex för att termostaten inte öppnar fullt eller att något har hänt med vattenpumpen (det har hänt mer än en gång på moderna motorer av alla möjliga olika märken att pumphjul av plast spricker).

Ibland kan det bli en brun gegga som lägger sig längst ner i kylsystemet, om man har råkat blanda olika typer av glykol vars tillsatser inte är kompatibla. I så fall får man spola igenom systemet grundligt, helst köra några timmar med bara vatten i systemet och byta vatten några gånger, innan man fyller på ny glykol. Vid en sån där sköljning ska man inte vara nöjd förrän det vatten man tappar av är absolut klart och inte smakar eller luktar glykol.
 

sportsterdanne

Välkänd medlem
25 maj 2011
2.968
3
38
Piteå
Börja med att kolla att fläkten funkar.
Trailtanken ger ytterligare sämre flöde genom kylaren så vissa ventilerar lite extra uppe vid mätarhuset för att få ut värmen.
 

Mhjax

Välkänd medlem
27 mar 2005
630
0
16
Ok, tack!
Fler idéer??
Något man kan testa i 'fält' få vi sitter i fjällvärden för tillfället.