Ställa in tändning på rotax encylindrig

Lynx58393

Välkänd medlem
13 nov 2012
200
0
16
Hej!
Hade lös tändplattan på min rotax 247 för att byta packbox. Men efter detta ingrepp startar den inte och den baktänder genom förgasaren. Gjorde märke på tändpattan så den sitter rätt. Men då äre det här med tändningen. Hur ska man göra så att den blir rätt?
 

torbjorn

Välkänd medlem
1 jan 2000
2.526
9
38
Sundsvall
Om du kan få tag i en verkstadshandbok för motorn eller skotern (i bästa fall kanske det till och med duger med skoterns instruktionsbok) så bör det stå där.

Sitter svänghjulet i rätt läge på vevaxeln, så du inte har råkat glömma kilen?

Om den inte har CDI utan brytarstyrt tändsystem, så stämmer inte tändläget om brytaravståndet skulle vara felinställt.

En del tändmagneter med brytare kan ge en svag "extragnista" när brytarna sluter (den riktiga gnistan ska ju komma när de öppnar), och den där extragnistan kan ge baktändningar och andra problem. Om man har det problemet kan det orsakas t ex av brända brytare, trasig kondensator eller att magneterna i svänghjulet sitter på fel ställen.

Det kan eventuellt finnas någon slags tändförställningsmekanism med fjädrar och centrifugalvikter som ska vrida brytarnocken beroende på varvtalet, om den skulle ha kärvat ihop i något olämpligt läge, fjädrarna vara så utmattade eller trasiga att den inte går tillbaks säkert till utgångsläge eller nåt, så kan det också vara en möjlig orsak.