Polaris IQr BigBlock mod

Polaris mannen

Välkänd medlem
5 jun 2006
980
1
16
skogskoja
Varmluftspistolen pajade förra gången jag skulle härda färg..Kaminen gör jobbet 10gånger så enkelt och dubbelt så bra ;) :




Fasade ur hålen lite för bättre olje uppfång..Blir att köra på 3,5-4% olja och sedan trycka in extra olja till ramlagrerna kanske var tredje tank eller så:

 

Polaris mannen

Välkänd medlem
5 jun 2006
980
1
16
skogskoja
Fixade extra kylning ikväll..Var tänkt att förlänga till 144" först, men nu köpte jag en grej som kostar ungefär lika mycket för mig. Så förlängning blir ett senare projekt :) Kul att testa skillnaden mellan 600a och 800a i exakt samma chassi också ;)



 

Polaris mannen

Välkänd medlem
5 jun 2006
980
1
16
skogskoja
En BRP kylare... dom passar fint dom :)
Faktiskt inte:) Hade ett gammal ZRT chassi liggandes på gården..Märkte att främre kylaren var platt, sagt och gjort så satt den på IQn :)

(Kapa bara bort lite på sidorna så den passa emellan..Sen slipa jag ner flänsarna längst fram för att vara helt säker på att mattan inte tar i)
 

Polaris mannen

Välkänd medlem
5 jun 2006
980
1
16
skogskoja
Slp rör :)
Kanske börjar modda dit dom ikväll, såg ut att bli en del jobb pga att jag har stora burken..



Bör jag buckla ut denna buckla?:

 

asker

Staff member
Moderator
9 jan 2005
14.094
897
113
Stora Blåsjön
Har redan svarat dig om bucklan men för er andra så ska bucklan tydligen vara där.

Lägger upp lite bilder på hur jag gjorde på bamses maskin med exakt samma modell av piporna.









Behövdes inte många kapningar för att de skulle passa (kapade i originalsvetsarna och vred förutom på ena slutkonan där den kapades på lämpligt ställe och vreds.). Dock fuskade vi lite och körde med 2st mindre ljuddämpare. Istället för storklumpen.

Men jag skulle nog ställt den upp och ev flyttat utblåset på burken.
 

Polaris mannen

Välkänd medlem
5 jun 2006
980
1
16
skogskoja
Funderat på att söka upp dessa bilder då jag sett dom tidigare, så tack:) Vilket hel''te slutburken är! Lär nog smälta hela skotern om den blir riktigt varm.. Nån som vet hur nära plast,magnapull och kedjehus det tål att sätta slutburken?

Ställa den kan blir svårt de också, då burken är så lång! Kring 1dm längre än burken till singelpipan!

Hehe, hann inte med mycket ikväll trots att jag höll på ett tag..Men ska fortsätta med nya krafter imorgon och försöka få till det...


Edit: kom på att man kanske kan ställa den och sen vrida om utblåset lite så man får det på ungefär samma ställe som på rr:en..Ska fundera vidare imorgon då jag tror jag är för nära plast samt kedjehus nu..
 

asker

Staff member
Moderator
9 jan 2005
14.094
897
113
Stora Blåsjön
Ska du vara säker på att det inte smälter plast så minst 2cm + alutape + helst mer också ventilation är ett stort plus också.. Mycket beroende på hur bra grejerna sitter fast också, saker brukar kunna röra sig mer än man tror under huven...
 

Polaris mannen

Välkänd medlem
5 jun 2006
980
1
16
skogskoja
hmm då får jag nog tänka om lite..Det är alla fyra hörn som är nära nått! Alla 5-10mm ifrån bara..Magnapullen, kedjehuset, sidokåpan och sen den där konstiga fina bulan i plasten vid dämpartornet....

Kanske man måste bygga två st nya dämpare...? Nått man bör tänka på så man inte förlorar all effekt?
Tex hur långa bör de vara? Vilken inner diameter på hela dämpar röret?
Hur lång bit man dämpar påverkar väll bara antalet arga personer?
 

asker

Staff member
Moderator
9 jan 2005
14.094
897
113
Stora Blåsjön
Ska kolla vilken längd vi körde på, iallfall så satte vi i en hylsa i stingern för att strypa den något. Tror den var 28mm som vi satte i. Det perforerade röret var nog 32mm invändigt om jag inte missminner mig. Får koll på det ikväll.
 

Polaris mannen

Välkänd medlem
5 jun 2006
980
1
16
skogskoja
Hur lång var hylsan? Skulle bli väldigt glad om du kunde ge mig alla mått jag kan tänkas behövas:) Ska börja kolla efter nå material på gården, då ser jag vad som fattas..

Edit:
Hittade rostfri tunnplåt som jag tänkte göra ytter kroppen av, de borde väll funka fint?
Sen hittade jag tre gamla slutburkar jag hade liggandes..det glädjande var att när jag kollade in i hålen så såg jag massor av dämp ull samt perforerat rör:) (Blir miljövänlig tillverkning med återvinnings material;)...hehe)
Visst inte gör dämpningen nått med motståndet? Det är väll bara inner diameter samt längd, på röret, som påverkar det..?

Asker, bänkade ni bamses maskin med era egna dämpare(Alltså inte spec piporna, utan de som syns på bilderna du postade nu)?
 
Last edited:

Polaris mannen

Välkänd medlem
5 jun 2006
980
1
16
skogskoja
Då var slutburkarna sönder kapade..Har nu perforerad plåt och dämp ull så det borde räcka långt!
Väntar nu bara på info ang måtten från Asker så jag kan testa snickra ihop dämparna:)

Hittade en trevlig sak i polaris burken..Avgasport alá alu, sönder hackad av kolv:)(Bilden blev inte så bra dock) Hehe kul med lite fynd..


Bra om nån kunde svara på förra inlägget också :)
 

asker

Staff member
Moderator
9 jan 2005
14.094
897
113
Stora Blåsjön
Du ska få svar, hann dock inte mäta igår kväll då jag åkte iväg och hämtade ett nytt motorprojekt till quaden, 500cc 2T :)

Snygga avgasportar. Påminner mig om denna: "Ves-ventiler bytt till Alu"
varför byter man till alu-avgasprot? Antingen har de ingen koll och skrivit fel eller så är det bytt till alu.. Lär dock inte vara något plus med tanke på priset.

Har inte bänkat med bamses slp pipor. Kanske blir det en bänkning för honom efter ev portning.
 

asker

Staff member
Moderator
9 jan 2005
14.094
897
113
Stora Blåsjön
Nu har jag mätt lite.
Dämparna är 300x75mm
Stingrarna är original böjarna från slp rören som är ca 32mm invändigt. Sitter en 27.5mm hylsa som är 30mm lång precis vid slutkonan vid pipan in mot stingern. Vilket utan specielt uträknat ska motsvara ca 29mm stinger hela vägen :) Vi provade först att åka på 32mm hela vägen men den laddade andeles för slött då. Blev bra skillnad på 27.5mm hylsorna. Och kolvarna såg fina ut så inga problem med spikningar eller dötsaska och med original toppen.

Lite bilder också:






Dämparkropparna är från ett stuprör :) Perforerade röret inuti från ett skrotat butikställ.



Här kan man skymta det finmaskiga mässingnätet som hjälper ullet att finnas kvar länge i dämparen.
 

Polaris mannen

Välkänd medlem
5 jun 2006
980
1
16
skogskoja
Tackar!! :) Blir att knåpa ihop något imorgon!

Får se hur jag löser det med hylsan..Skulle haft en svarv i garaget så skulle man fixat det snabbt!
Har lite pipor mm som jag kan kapa sönder och ta delar ifrån..Hur pass noga är det med hylsan? Tror jag hade nått rör som var 28mm inner och 32mm ytter så den borde slinka in..

Ska nog designa burkarna lite annorlunda..Tänkte kanske försöka fäste de stabilt i varandra och med gummi dämpning vid chassit..Samt kapa lös konerna från slp burken så dämparna går att ta lös..Men får se hur det blir. Sen kommer jag köra med ståltråd ist för mässing nät..Borde väll funka? Eller kanske el kablar(koppar tråd) är bättre, hehe?

Stort tack iaf!
 

bcool

Välkänd medlem
20 mar 2008
5.277
5
38
Luleå
Tackar!! :)

1:/ Hur pass noga är det med hylsan? Tror jag hade nått rör som var 28mm inner och 32mm ytter så den borde slinka in..

2:/ Sen kommer jag köra med ståltråd ist för mässing nät..Borde väll funka? Eller kanske el kablar(koppar tråd) är bättre, hehe?

1:/ Kör hellre med en för stor hylsa och: borra ett 14mm hål i stingrarna, svetsa (tätt) en M12 mutter över hålen, dra i en bult till "0" till att börja med. Om du tror att du har för grov stinger (mha avgastempmätare vid lång fullgasrepa) kan du dra i bulten lite och prova igen. När nöjd = svetspunkt på bultarna.

2:/ Du måste ha någon form av finmaskigt nät, annars blåser dämp-ullen ut!
 
Last edited: